Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Αφιέρωμα στο ελληνικό σταντ-απ #3: Λάμπρος Φισφής

Info
Ο Λάμπρος ξεκίνησε να ασχολείται με το στάντ απ κόμεντι πριν από 5 χρόνια όταν βρέθηκε χωρίς δουλειά στην Άμστερνταμ. Γρήγορα ξεχώρησε και έγινε μέλος της ομάδας του Comedy Café Amsterdam και του ʻNight Of Comedyʼ κάνοντας παραστάσεις σε κλάμπ και θέατρα σε όλη την Ολλανδία. Το 2008 κέρδισε εκεί τον διαγωνισμό "Comedy Battle" και το 2009 το "Sonnema Comedy Award". Έχει κάνει επίσης παραστάσεις στη Γερμανία (Βερολίνο, Κολονία) , στη Γαλλία (Μιμιζάν, Παρίσι) , στην Αγγλία (Λονδίνο, Μάντσεστερ) και στη Σκωτία (Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου).
Είναι ιδρυτικό μέλος των ομάδων improv "8kick" και "The dog ate my scenework". Τα τελευταία δύο χρόνια έχει συμμετάσχει σε δεκάδες παραστάσεις stand-up στην Ελλάδα και όλη την περασμένη σεζόν παρουσίαζε τις βραδιές Lambros Fisfis & Friends στο Mike's Irish Bar. Έχει οργανώσει επίσης (μαζί με την Κατερίνα Βρανά) τα πρώτα open mic με τίτλο "5 λεπτά δόξας".
Για δύο σεζόν παρουσίαζε, έγραφε και σκηνοθετούσε τη σατιρική εκπομπή "Κάψε το Σενάριο" στο mega ενώ είναι και ο συγγραφέας της σειράς "Η γενιά των 592 ευρώ".

Q&A
Πώς σκέφτηκες να ασχοληθείς με το stand-up;
Πάντα μου άρεσε η κωμωδία. Από μικρός έγραφα και έπαιζα. Κάποια στιγμή νοίκιασα από το βίντεο κλάμπ μια κασέτα (wtf) του Εddie Merphy με την παράσταση Raw. Η παράσταση αυτή ήταν μια αποκάλυψη για εμένα. Θυμάμαι να γελάω όσο δεν είχα γελάσει με τίποτα ως τότε. Και να σκέφτομαι ότι ο κωμικός το καταφέρνει αυτό με μόνο ένα μικρόφωνο...και ένα πέτσινο κουστούμι! Από εκείνη τη στιγμή αποφάσισα ότι αυτή είναι η κωμωδία που θέλω να κάνω.

Πώς και πότε ξεκίνησες να κάνεις;
Συνεχίζοντας από την προηγούμενη ερώτηση θα πω ότι από την στιγμή που το αποφάσισα μέχρι τη στιγμή που το έκανα πέρασε πολύ καιρός. Έγραφα πάρα πολύ αλλά δεν ανέβαινα στην σκηνή. Και η αλήθεια είναι ότι το στάντ απ ξεκινάει όταν ανέβεις στη σκηνή. Επίσημα λοιπόν ξεκίνησα το 2009 όταν βρέθηκα χωρίς δουλειά στο Άμστερνταμ. Αποφάσισα ότι είχε έρθει η ώρα να κάνω το λεγόμενο leap of faith και να το προσπαθήσω. Η πρώτη μου παράσταση πήγε πάρα πολύ καλά! Τα επόμενα 2 χρόνια όχι και τόσο. Αλλά είχα αποφασίσει ότι θα το παλέψω μέχρι να γίνω καλός.

Από πού αντλείς το υλικό σου και ποιους τρόπους χρησιμοποιείς για να γράφεις τα κείμενά σου;
Αντλώ το υλικό μου από την καθημερινότητα. Παρατηρώ και σημειώνω πράγματα που γίνονται γύρω μου και πράγματα που κάνω εγώ. Κάνω το λεγόμενο observational comedy. Ψάχνω και βρίσκω λεπτομέρειες στα πράγματα που όλοι ξέρουμε και τις αναδεικνύω. Συνεπώς για το γράψιμο αρχικά είμαι πάντα on alert για να βρω υλικό από τα πάντα και να τα σημειώσω. Κυκλοφορώ με ένα σημειωματάριο συνεχώς. Τις πιο πολλές φορές που λέω πάω τουαλέτα είναι για να γράψω μια ιδέα. Αφού βρω την ιδέα θα κάτσω και θα κάνω το λεγόμενο rant. Ένα πολύ γρήγορο μονόλογο brainstorming που κρατάει συνήθως 20 λεπτά πάνω σε ένα θέμα. Εκεί γεννιούνται και πολλές ιδέες που δεν περίμενα. Μετά παίρνω αυτό το υλικό και το δουλεύω στο χαρτί κόβοντας και ράβοντας έτσι ώστε να το φτάσω στα απολύτως απαραίτητα. Έπειτα το δοκιμάζω μπροστά σε κοινό και βλέπω τι από αυτά που έχω γράψει δουλεύει και τι όχι. Ένα κείμενο μπορεί να μου πάρει και 5 μήνες μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή.

Από ποιους (ξένους) κωμικούς έχεις επηρεαστεί ή ποιοι σου αρέσουν;
Μου αρέσει να βλέπω πολύ stand up comedy. Βλέπω σχεδόν τα πάντα και από όλους μαθαίνω κάτι. Επιρροές θα έλεγα ότι έχω τον Jerry Seinfeld γιατί λατρεύω την συντομία στο κείμενό του, τον George Carlin για την χρήση και λατρεία του με την γλώσσα, τον Mitch Hedberg για την φαντασία του, τον Eddie Izzard για την θεατρικότητα του και τον Woody Alen για τον αυτοσαρκασμό του.

Ποια η γνώμη σου για την ελληνική σκηνή stand-up comedy και την εξέλιξή της;
Η ελληνική σκηνή είναι σε ένα πολύ καλό σημείο. Θα έλεγα ότι είναι μια περίοδος αναγέννησης. Όλο και πιο πολύς κόσμος δοκιμάζει το στάντ απ είτε σαν κωμικός είτε σαν κοινό. Αν συνεχίσουμε έτσι πιστεύω ότι σε 5 χρόνια θα έχουμε μια σκηνή stand up comedy με ποικιλία και επιλογές. Το μόνο που με αγχώνει είναι ότι η Ελλάδα έχει πάντα μια τάση να καταστρέφει τα πάντα. Το stand up είναι κάτι πολύ αξιοκρατικό. Δεν έχει να κάνει με εμφάνιση και κονέ. Ή είσαι αστείος ή δεν είσαι. Δυστυχώς ήδη στην Ελλάδα βλέπουμε μια τάση να το κάνουμε μη αξιοκρατικό. Να έχουμε δηλαδή γεμάτες παραστάσεις με άτομα που δεν είναι αστεία.

Video
Το παρακάτω βιντεάκι περιέχει δύο αποσπάσματα από την πρώτη σεζόν του Κάψε το Σενάριο και το section με τίτλο "Οι περιπέτειες του Λάμπρου", το ένα με τίτλο "ταξί και λεωφορεία" και το άλλο "γυμναστήριο και αγάλματα"

Live
Ο Λάμπρος Φισφής εμφανίζεται (για πρώτη φορά μόνος του) κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο θέατρο Άβατον στο Γκάζι με την παράσταση "Να ένας σοφός".

Links
Trailer για την παράσταση "Να ένας σοφός"
Παλιότερη αναφορά του blog στο Λάμπρο με ένα ακόμα βίντεο από το Κάψε το Σενάριο
Ο Λάμπρος στο facebook και στο twitter.
Συνέντευξη


3 σχόλια:

  1. Λάμπρο, στις επιρροές σου μήπως ξέχασες να αναφέρεις το Whose Line is it Anyway, τη σειρά που ξεκίνησε στην Αγγλία το '88 και συνεχίστηκε στην Αμερική (με άτυπη "συνέχεια" το Drew Carey's Improv-A-ganza)? Το αναφέρω απλά επειδή είναι οι σειρές που έκλεψες μέχρι τελευταίας ατάκας για να στήσεις ακριβώς με τον ίδιο τρόπο το "Κάψε το Σενάριο" χωρίς να αναφέρεις πουθενά ότι η ιδέα είναι απο αλλού. Αναρρωτιέμαι πόσα θα σε μήνυαν για copyright αν ασχολούνταν κανείς εκει πέρα με τα ελληνικά καναλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ti psagmeno sxolio! Re file s afto to styl yparxoun ekatontades ekpompes ston kosmo. Ti nomizeis oti plhrwnoun copyright sto bbc h' sto nbc 'h sto comedy central gia to whose line? Kai ti eklepse dhladh? To vasiko kommati tou concept. Oute kan olo toconcept. De tithetai thema copyright. Pantws sto thema tou ellhnikou stand up pistevw oti h glwssa einai empodio ama prospathseis na "poulhseis" to amerikano-bretaniko xioumor tou stand up. Prepei na kaneis kati poly idiaitero se styl, ekfrash, rythmo kai leksilogio, opws px o Panoushs. Ki o Seferlhs akoma pou epixeirei na kanei stand up to paradexthke. Ki o typos oso mapas einai sthn tv toso theos einai sto live "crowd-work".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν μπορω να δω το σκατο-ελληνικο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή