Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ελληνικό σταντ-απ: Νέες παραστάσεις (+βίντεο Λάμπρος Φισφής)

Έχουμε κοντά ένα μήνα να ασχοληθούμε με το ελληνικό stand-up και η εβδομάδα που μόλις άρχισε δίνει μια καλή αφορμή αφού είναι γεμάτη παραστάσεις (όπως μπορούμε να δούμε και στο ημερολόγιο που πλέον είναι προσβάσιμο και από το comedylab). Χωρίς πολλά πολλά λόγια μπορούμε να δούμε κι εδώ τι παραστάσεις παίζουν και να φτιάξουμε κάτι σαν χάρτη του stand-up comedy στην Αθήνα σήμερα:
-Τη Δευτέρα οι νικητές του 1ου Φεστιβάλ Αλέξανδρος Τιτκώβ, Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και Βασίλης Καραγιαννόπουλος παίζουν στο Vitamina στο Γκάζι, με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Ραβνιωτόπουλο. Στον ίδιο χώρο, αν έχω καταλάβει καλά, θα γίνουν ακροάσεις και για το 2ο Φεστιβάλ που θα γίνει το φθινόπωρο.
-Την Τρίτη, στο Nueva Trova γίνεται το δεύτερο Open Mic με τίτλο "5 λεπτά δόξας". Σε κάθε τέτοιο open mic, δέκα κωμικοί, πρωτοεμφανιζόμενοι αλλά και πιο έμπειροι, ανεβαίνουν στη σκηνή για πέντε λεπτά, ενώ παρουσιαστές είναι η Κατερίνα Βρανά και ο Λάμπρος Φισφής. Αυτή την Τρίτη θα παίξουν μεταξύ άλλων και οι Δημήτρης Δημόπουλος, Δημήτρης Χριστοφορίδης, Βασίλης Καραγιαννόπουλος, Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και Αλέξανδρος Τιτκώβ. (Βίντεο του Δημόπουλου μπορείτε να δείτε εδώ ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε για τις περιπέτειες του στα open mic της Αγγλίας).
-Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι τελευταίες παραστάσεις της Κατερίνας Βρανά στο Nixon με τίτλο "Μαραζώνω στην ξενιτιά" (ένα υποτιτλισμένο βίντεο της Κατερίνας από παράστασή της στην Αγγλία είχαμε δει εδώ ενώ περισσότερα μπορεί να μάθει κανείς στο site της ή να δει στο youtube).
-Επίσης την Πέμπτη (και για κάποιες Πέμπτες ακόμα) το τρίο Δημήτρης Χριστοφορίδης, Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και Θωμάς Τσαλαπάτης θα είναι στο Dunkel της Πανόρμου, με guest αυτή την Πέμπτη τον Λάμπρο Φισφή.
-Την Παρασκευή και το Σάββατο, o Γιώργος Χατζηπαύλου συνεχίζει την παράστασή του "Δύσκολα τα πράγματα" στο Θέατρο Παραμυθίας (τρέιλερ και βιντεάκια από την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ).
-Το Σάββατο συνεχίζει και ο Σίλας Σεραφείμ με την παράσταση "Κλεφτά υπάρχουν" στο Μπάντμιντον (βίντεο-απόσπασμα εδώ).
-Τέλος την Κυριακή, ο Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος στο Εκστάν στα Πατήσια (βίντεο από παλιότερη παράσταση του Κωνσταντίνου ενώ περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ).
(Update: Κι άλλη παράσταση την Κυριακή: ο Διονύσης Ατζαράκης και ο Κωνσταντίνος Πασσάς στο θέατρο Eliart.)
Όπως καταλαβαίνετε, αν κάποιος έχει υπομονή (και κάποια λεφτά) μπορεί να περάσει την εβδομάδα του βλέποντας stand-up comedy. Εγώ πάλι έχω πολύ λίγο και απ'τα δύο και επιπλέον έχω δει τους περισσότερους απ'αυτούς live το χειμώνα που πέρασε. Αν έπρεπε να προτείνω κάτι απ' όλα αυτά θα ήταν το open mic στο Nueva Trova, όχι μόνο λόγω των παρουσιαστών και των συμμετεχόντων, αλλά και γιατί κάτι τέτοιο πρώτη φορά συμβαίνει στην Ελλάδα. Κι επιπλέον είναι το concept που μπορεί να συνδυάσει εμφανίσεις κάπως πιο έμπειρων κωμικών (συχνά με νέο υλικό) και νέους που μπορεί να αναδειχτούν. Κατά τ' άλλα ελπίζω μέσα από όλες αυτές τις παραστάσεις και τον συναγωνισμό, σιγά σιγά να ανέβει επίπεδο το ελληνικό stand-up, κι αυτό αφορά και το κοινό.
Και μια υποσημείωση για να μην παρεξηγηθώ: παλιότερα είχα γκρινιάξει για την έλλειψη βίντεο από παραστάσεις stand-up στην ελλάδα κι εδώ φαίνεται να υπάρχει μία αντίφαση, αφού ακόμα και τα links που δίνω παραπάνω για διάφορα βίντεο είναι αρκετά. Η διαφορά είναι ότι τα βίντεο που ανεβάζω από ξένους κωμικούς είναι μια επιλογή από εκατοντάδες ώρες παραστάσεων ή τηλεοπτικών εμφανίσεων και συνήθως προέρχονται από επαγγελματικές παραγωγές, υπάρχει δηλαδή μεγάλη δυνατότητα επιλογής. Το θέμα λοιπόν δεν είναι ότι δεν υπάρχουν βίντεο έτσι γενικώς (τέτοια μπορεί να βρει κανείς και μόνος του στο internet) αλλά ότι μπορεί να δω live κάποιες ρουτίνες τις οποίες δεν θα βρω φυσικά βιντεοσκοπημένες. Μ' άλλα λόγια, έχω αποφασίσει και στο ελληνικό stand-up, να έχω τα ίδια κριτήρια που έχω και για το ξένο: (εκτός κάποιων εξαιρέσων) να ποστάρω εδώ κάτι αν μου αρέσει πολύ, ακόμα κι αν οι επιλογές έτσι περιορίζονται...
Μ' αυτά τα δεδομένα και παρ' όλο που δεν είμαι φαν της τηλεόρασης, μπορούμε να δούμε τα κομμάτια stand-up του Λάμπρου Φισφή που έχουν προβληθεί στα τρία πρώτα επεισόδια του "Κάψε το Σενάριο".

1 σχόλιο: