Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Μουσική και stand-up comedy #18: Reggie Watts

Επιστροφή μετά από λίγο καιρό και ώρα να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το καλοκαιρινό μου κόλλημα, τον Reggie Watts (που επίσης μου πρότεινε ο Βύρωνας). O Reggie Watts δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή κωμωδία αφού ουσιαστικά δεν έχει αστεία με setup και punchline αλλά χρησιμοποιεί τη μουσική, τη γλώσσα του σώματος και τους τόνους της φωνής του για να γίνει αστείος. Δημιουργεί (συνήθως αυτοσχεδιάζοντας) τραγούδια που τις περισσότερες φορές δεν βγάζουν νόημα, χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή του (κάνοντας κάτι σαν beatbox) κι ένα sampler για λούπες. Το αποτέλεσμα είναι ένα είδος παρωδίας μουσικών ειδών και μία επίδειξη του πώς μπορεί να βγαίνει γέλιο από την ίδια τη μουσική, από το ρυθμό και τη δομή των τραγουδιών ή το συνδυασμό άκυρων στοιχείων και την εναλλαγή ανάμεσα στο "σοβαρό" και το "ανόητο". Το εντυπωσιακό (που θα δούμε σε κάποιο επόμενο βίντεο) είναι ότι ο Watts χρησιμοποιεί με παρόμοιο τρόπο και τη γλώσσα: πιστεύοντας ότι η ίδια η γλώσσα μπορεί να βγάζει γέλιο, δεν δίνει βάση στο περιεχόμενο αλλά στην εκφορά της. Π.χ. αλλάζει προφορές καθώς μιλάει ή χρησιμοποιεί σοβαρές και εξεζητημένες λέξεις χωρίς να λέει ουσιαστικά τίποτα. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι λίγο δύσκολο να περιγράψεις τι ακριβώς κάνει ο Watts ή να καταλάβεις γιατί σου αρέσει! Γι' αυτό θεωρήστε το παρακάτω hip hop "κομμάτι" (στο οποίο οι υπότιτλοι θα μπορούσαν να λείπουν αφού έχουν ελάχιστη σημασία) μια μικρή εισαγωγή στη μαγεία του Watts.
Το βίντεο είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στον Παναγιώτη που εκτός του ότι μου ζήτησε επίμονα κάποιο νέο post, είναι και ο ίδιος performer!

2 σχόλια:

  1. Κάποια στιγμή, γύρω στο 1:00, νόμιζα πως χάλασαν τα ηχεία μου. Πολύ καλό το video και πάρα πολύ και η περιγραφή του από τον PANOS SPOONMAN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή