Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Special #14: George Carlin - Jammin' In New York

Συνεχίζουμε την (χρονολογικά αντίστροφη) παρουσίαση των specials του George Carlin με ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο. Το Jammin' in New York ήταν το αγαπημένο show και του ίδιου του Carlin και αποτελείται από μόλις πέντε κομμάτια. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στον πόλεμο του Κόλπου: μπορεί η άποψη ότι ο πόλεμος είναι ένας διαγωνισμός του "ποιος την έχει μεγαλύτερη" να είναι κάπως επιφανειακή αλλά δεν είναι και λίγο να τα χώνεις στον πατριωτισμό και στη σημαία λίγους μήνες μετά την (πρώτη) εισβολή στο Ιράκ. Στο επόμενο κομμάτι ο Carlin χαλαρώνει λίγο, κάνοντας μερικά κλασικά observational αστεία για τις μικρές καθημερινές στιγμές που είναι κοινές για όλους μας. Το τρίτο κομμάτι που αφορά τη γλωσσα στα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα (και που έχουμε δει ήδη εδώ) είναι πραγματικά θρυλικό, κορυφαία και πιο ενδεικτική στιγμή της δημιουργικής εμμονής του Carlin με τη γλώσσα και τη χρήση της. Επόμενο κομμάτι το επίσης θρυλικό "Golf courses for the Homeless" (που επίσης έχουμε δει εδώ), το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι "κοινωνικής κριτικής" του show. Στη συγκεκριμένη ρουτίνα ο Carlin μιλάει και για τη λογική του "Not In My Back Yard" που γίνεται επίκαιρη κάθε τόσο και όλο και πιο συχνά και στα μέρη μας. Τέλος μετά από ένα πέρασμα, όπου εξηγεί πόσο λατρεύει τις καταστροφές και τις άσχημες ειδήσεις (που θα αποδεικνύοταν πικρά προφητικό στις 11/9), καταλήγει σε ένα ακόμη επικό κλείσιμο με τίτλο "The planet is fine". Πρόκειται για ένα από τα πασίγνωστα κομμάτια του Carlin (που έχει εμφανιστεί και στο youtube με ελληνικούς υπότιτλους) όπου εξηγεί γιατί οι οικολόγοι είναι υποκριτές και αλαζόνες και γιατί ο πλανήτης δεν πρόκειται να πάθει τίποτα από τους ανθρώπους.
Εν ολίγοις, ακόμα κι αν έχετε δει τα περισσότερα από αυτά τα κομμάτια, το Jammin' In New York είναι από τα special που βλέπονται ευχάριστα πολλές φορές (πόσο μάλλον πρώτη φορά!). 
*Hint για τους φανατικούς: το συγκεκριμένο special έχει κυκλοφορήσει σε ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές σε vhs και dvd. Εδώ βρίσκεται η εκδοχή του dvd...
*Για τους υπότιτλους συμβουλεύτηκα τον υποτιτλισμό του Raiden αλλά και τη μετάφραση που είχαμε κάνει μαζί με την Α. και τη Λ. για το βίντεο Major Psychotic Hatreds, το 2009. 
Τα προηγούμενα special του George Carlin που έχουν ανέβει μέχρι στιγμής:


1 σχόλιο:

  1. Ποσο γελιο βγαζει αυτος ο ανθρωπος με απλα καθημερινα πραγματα! btw να σας πω κ ενα τεραστιο μπραβο για το site, κανετε ωραια δουλεια και μακαρι πιο πολλοι να τα εβλεπαν μπας και ανοιξουν και λιγο τα μυαλα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή