Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Special #24: Bill Bailey’s Remarkable Guide To The Orchestra

Έχουν περάσει ακριβώς 4 χρόνια από την τελευταία ανάρτηση αυτού εδώ του blog, οπότε αξίζουν λίγα λόγια για την (προσωρινή;) επανεμφάνισή του. Όταν ξεκίνησα το 2011, το stand-up comedy ήταν απλά ένα "περίεργο" και (ειδικά στην ελλάδα) παρεξηγημένο χόμπυ. Βασικό μου κίνητρο ήταν να μοιραστώ με φίλους τα βιντεάκια που μετέφραζα και σε καμία περίπτωση δεν περίμενα ότι αυτό το blog θα αποκτήσει το κοινό που απέκτησε στην πορεία. Παράλληλα (και όχι εντελώς άσχετα) με το blog, μεγάλωσε σιγά σιγά και η κοινότητα του ελληνικού stand-up. Είχα τη χαρά να δω από κοντά τα πρώτα φεστιβάλ και τα πρώτα βήματα κωμικών που σήμερα είναι σχεδόν διάσημοι και να βάλω ένα λιθαράκι σ' αυτό που άνετα μπορούσε να ονομαστεί "άνοιξη" του ελληνικού σταντ-απ.

Περιέργως, για προσωπικούς λόγους αλλά όχι μόνο, απομακρύνθηκα από τη φάση και αραίωσα τις αναρτήσεις, την εποχή που το σταντ-απ μετατρεπόταν σε κανονική σκηνή με τα όλα της. Σήμερα αυτή η διαδικασία έχει κατά κάποιο τρόπο ολοκληρωθεί: είναι δεκάδες οι κωμικοί που ζουν από τη δουλειά τους, πολλά τα σπέσιαλ (βίντεο και ηχητικά), υπάρχουν comedy club και μαγαζιά που κάνουν τακτικά παραστάσεις ενώ τα βίντεο που ανεβαίνουν στα social media εχουν χιλιάδες views. Επιπλέον, έχουν αρχίσει να έρχονται για παραστάσεις γνωστοί κωμικοί απ'έξω ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να διαλέξει από δεκάδες υποτιτλισμένα special για να παρακολουθήσει στο Netflix.

Με όλα αυτά τα δεδομένα (για τα οποία θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα), η χρησιμότητα αυτού του blog (αλλά και οι ευθύνες που απορρέουν από αυτό) δεν έχουν καμία σχέση με την εποχή που ήταν το "μοναδικό αποκλειστικό μέσο για το stand-up comedy" στην ελλάδα. Παρ'όλα αυτά το stand-up μου είχε λείψει (όπως κι οι άνθρωποι που γνώρισα μέσα απ'αυτό) και καιρό τώρα σκεφτόμουν να επανέλθω αλλά δεν το έπαιρνα απόφαση ή δεν είχα το χρόνο. Η καραντίνα ήταν καταλύτης και σ' αυτό το επίπεδο. Δεν ξέρω αν θα έχω την όρεξη και το χρόνο να συνεχίσω όταν επιστρέψει η όποια κανονικότητα αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είναι πιο εύκολο να τροφοδοτώ που και που τη γωνιά αυτή του internet με υλικό που ήδη υπάρχει, χωρίς να χρειάζεται τόση δουλειά από μεριάς μου. 

Στο προκείμενο τώρα: η μουσική (είτε σαν καθημερινή ενασχόληση, είτε σαν δουλειά) ήταν ο βασικός λόγος που με έχει κρατήσει μακρυά από το stand-up, οπότε τι πιο ταιριαστό να επιστρέψω με κάτι σχετικό. Πίσω λοιπόν στο 2008 και τον αξιαγάπητο Bill Bailey που πάντα χρησιμοποιούσε τη μουσική στα σόου του αλλά εδώ καταφεύγει σε μια ολόκληρη ορχήστρα. Το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό, μεγαλοπρεπές και ευχάριστο, ένας πραγματικά απίθανος οδηγός. 

p.s.1 Πολλά από τα βίντεο που αναζητούσατε όλο αυτόν τον καιρό είναι ξανά online στο Vimeo. Επίσης καλώς εχόντων των πραγμάτων, το blog θα μεταφερθεί σύντομα σε κάποια άλλη πλατφόρμα - δεκτές συμβουλές και βοήθεια ως προς αυτό...
p.s.2 Ευχαριστώ τον Βασίλη για τις μεταφραστικές του συμβουλές και τον Αλέξη που τα τελευταία χρόνια κάθε τόσο μου θύμιζε ότι αξίζει να ξανασχοληθώ με το blog αυτό.

 https://vimeo.com/406914709

7 σχόλια:

  1. Είμαι ένας απ τους καμμένους από παλιά του blog και (του stand up) νόμιζα ότι ο Blogger έχει πεθάνει. Χαίρομαι λοιπόν που ζει και ελπίζω να συνεχίσει. Δεν είναι μόνο τα βίντεο αλλά και οι σχολιασμοί-εισαγωγες κατά τη γνώμη μου που με έκαναν να μπαίνω για αρκετό καιρό ακόμα και μετά που σταμάτησαν τα uploads να τσεκάρω για νέο υλικό. Ελπίζω να συνεχιστεί η τόσο όμορφη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χάρηκα μόλις είδα την ειδοποίηση στο email μου. Καλώς ήρθες και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα συμφωνήσω με τους 2 σχολιαστές απο πάνω...απο τα πιο όμορφα πράγματα σε καιρούς καραντίνας η επανενεργοποίηση του μπλογκ..καλως ήρθες και πάλι με τη σειρά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς ήρθες και πάλι! Εύχομαι να συνεχίσεις να ανεβάζεις και μετά την καραντίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακολουθώ κι εγώ από παλιά το μπλογκ κι ήθελα να σε ευχαριστήσω για τη δουλειά που έχεις κάνει. Είναι πραγματικός θησαυρός το υλικό που έχεις μαζέψει και οι εισαγωγές που έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Пользователь имеет возможность приобрести товар, нажав на поле. Закажите onetwoslim купить https://one-two-slim-kapli.ru/ В гамбурге для участия в акции со скидкой! До и в конце приема onetwoslim в гамбурге Включая обсуждения с отзовикой и irecommend: Аня, работник сельского хозяйства, 38 лет вантуслим, кажется, самое оптимальное лекарство для похудения, которое можно приобрести в нашей стране! Я говорю по опыту, я пробовал то-то и то-то, а также только сейчас получил эффект. Мой муж в шоке! Лично я боялась того, что значит развод, но в конце концов похудела на 6 килограммов. Если бы вы не были onetwoslim в гамбурге, а бетон обладает магическим действием, лишние килограммы мучили бы меня всю оставшуюся жизнь. Галина, турагент, 27 лет я сбросила десять килограммов лишних килограммов с помощью вантуслима. Том целый месяц пил капли перед тем, как лечь спать. Таисия, диджей, 28 лет пережила такой ужас, которого вы никогда не пожелаете. Оставаясь в той позе, которая мне нравилась, я растолстел на 19 килограммов жира. Сбить их с толку так и не получилось. Конец страданиям пришел, когда моя сестра посоветовала мне купить onetwoslim в гамбурге. Десять дней, и стрелка весов показала результат. Теперь я чувствую себя комфортно и стройной, а капли van tu slim - мой главный помощник.

    ΑπάντησηΔιαγραφή