Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Αφιέρωμα στο ελληνικό σταντ-απ #7: Δημήτρης Χριστοφορίδης

Info
Γεννήθηκε στην ΟΒα Βέροιας το 1982 από γονείς δημόσιους υπάλληλους. O θρύλος λέει ότι κατά την διάρκεια της γέννας η εικόνα του Λένιν δάκρυσε. Θορυβημένοι οι γονείς του τον έταξαν στο ΠΑΣΟΚ και έτσι μόλις 15 ημερών παθαίνει σηψαιμικό επεισόδιο. Την γλυτώνει χάρις το πολυνομοσχέδιο Γεννηματά. Τώρα είναι κάπως καλύτερα.Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα περνάει σε ένα βουνό της Δράμας όπου εκπονεί την πρώτη του μελέτη πάνω στον Μαρξισμό-Λενινισμό με τίτλο « Αριστερά και πλατυποδία ». Τον διαγράφουν από τους «Νέους Πρωτοπόρους» σαν ρεφορμιστή και έτσι καταφεύγει στην πόλη.Εκεί ασχολείται με την μαλακία και την προσευχή και αρνείται να ενταχθεί στο σύστημα αξιών του περίγυρού του, σχηματίζοντας παράνομες οργανώσεις πηχτής βλακείας.
Συλλαμβάνεται στα ηλεκτρονικά και βασανίζεται απάνθρωπα για 10 χρόνια από την
οικογένεια του, το σχολείο και τους φίλους του.Το 1998 επιστρέφει στην Βέροια, κάνει την πρώτη καλλιτεχνική απόπειρα αυτοκτονίας όπου και αποτυγχάνει παταγωδώς. Συνεχίζει τις απόπειρες στην Θεσσαλονίκη, σαν τροτσκιστής, και αποτυγχάνει διαδοχικά στο θέατρο και στο τραγούδι ανακαλύπτοντας την κλίση του στην αποτυχία.
Γνωρίζει την πρώτη του γυναίκα, την παντρεύεται γιατί είχε τα χείλη της Τζολί και την χωρίζει γιατί είχε τα μάτια του Στάλιν. Συνεχίζει το συγγραφικό του έργο και το 2005 εκδίδει το καλύτερο του ίσως μυθιστόρημα με τίτλο «τρίπλα σε τηλεφωνικό θάλαμο» όπου του επιφέρει μια αναγνώριση και ένα δεσμό με μια κομμώτρια. Γοητευμένος, γυρνάει την πρώτη του κινηματογραφική δουλειά, « στον Αριστερισμό της Παρθένου ». θάβεται από το καλλιτεχνικό κατεστημένο αλλά αναγνωρίζεται από το κίνημα Μάη – Ιούνη.Το 2008 κατεβαίνει στην Αθήνα για να γίνει καλλιτέχνης αλλά εξ’ αιτίας μιας ρήξης χιλιαστών καταλήγει κινηματογραφιστής και stand up comedian. Γνωρίζει πολύ σημαντικούς ανθρώπους στα επαγγελματικά και τον ίδιο τον Στάλιν στα ερωτικά.
Ζει «κοσμοκαλόγερος» στα Πατήσια.

Q&A
1. Πώς σκέφτηκες να ασχοληθείς με το stand-up; Πώς και πότε ξεκίνησες να κάνεις;
Για τραγουδιστής πήγαινα αλλά έχω πολύ κακή φωνή. Ξεκίνησα από τις συνελεύσεις φοιτητών στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

2. Από πού αντλείς το υλικό σου και ποιους τρόπους χρησιμοποιείς για να γράφεις τα κείμενά σου;
Το ερέθισμα έρχεται απο κάπου πολύ σκοτεινά. Ας πούμε ένας άνθρωπος που το βράδυ κλείνει υπολογιστή και φώτα και λίγο τυφλά πάει προς το κρεβάτι του να κοιμηθεί. Για λίγα δευτερόλεπτα προχωράει μόνος μέσα στο σκοτεινό διαμέρισμα και νιώθει έναν φόβο που όταν πέφτει στο κρεβατάκι του αυτός ο φόβος φεύγει και τρίβει τα πόδια του μέσα στο πάπλωμα απο ασφάλεια και ευχαρίστηση. Απο κει ξεκινάνε τα αστεία, απο κείνα τα δευτερόλεπτα αγνού φόβου.
Την επόμενη μέρα σηκώνεσαι με την ανάμνηση του φόβου και κάνεις ένα brainstorming. το ακούς και βγάζεις κάποιες ιδέες που τις ξαναδουλεύεις πάνω στο χαρτί. και μένουν 2-3 αστεία που τα δοκιμάζεις στο επόμενο open mic αγωνιώντας πως θα πάνε. Αυτά τα γαμημένα πάνε τέλεια. λες ΠΑΜΕ ΡΕ ΖΑΜΕΛ ΚΩΜΙΚΑΡΑ. Αλλά την δεύτερη φορά που τα λες πάνε σκατά. λες ντάξει έτυχε. την τρίτη πάνε ακόμα χειρότερα. απογοητεύεσαι οικτρά λες δεν είμαι εγώ για τέτοια ας κάνω 5 παιδιά και ας αρχίσω να βάφω κάγκελα. τα Ξαναδοκιμάζεις και τεταρτη φορά. Είναι ακόμα χειρότερη. Παίρνεις τηλέφωνο τους εξής : Θεοδωρόπουλο, Ατζαράκη, Ρήγα ( με αυτή την σειρά) και κλαίγεσαι οτι είσαι ο χειρότερος κωμικός στον κόσμο. Αυτοί σου λένε όχι ρε μαλάκα έχεις γράψει τόσα αστεία γαμάς. παίρνεις λίγο κουράγιο και την πέμπτη φορα που τα δοκιμάζεις πάνε καλύτερα.

3. Από ποιους (ξένους) κωμικούς έχεις επηρεαστεί ή ποιοι σου αρέσουν;Louis ck, Eddie Izzard, Dylan Moran, Richard Pryor, Αλέξανδρος Πάτκας, Ηλίας Σταματόπουλος, Γιάννης Καραμπετιάν, Θανάσης Βασιλείου και πολλοί άλλοι.

4. Ποια η γνώμη σου για την ελληνική σκηνή stand-up comedy και την εξέλιξή της;
το κατα δύναμην

Video
(Μέχρι τώρα ο Δημήτρης απέφευγε επιμελώς να ανεβάσει κάποιο βίντεο στο youtube αλλά τον πετύχαμε σε ευάλωτη στιγμή και αποφάσισε να δώσει στο κοινό - αποκλειστικά από εδώ! - ένα βίντεο με το επτάλεπτο που έκανε σε ένα πρόσφατο open mic, με ως επί το πλείστον καινούρια και όχι δοκιμασμένα αστεία)

Live
Στις 30/5 ο Δημήτρης Χριστοφορίδης θα παρουσιάσει τη δεύτερη βραδιά stand-up στο Next Door στην Αγία Παρασκευή και την Κυριακή 1/6 θα παίξει σαν guest στο open mic του Γιώργου Χατζηπαύλου στον Μπούφο, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Links
Facebook
Συνέντευξη στο rocknlol.gr
Συνέντευξη στον Γιώργο Χατζηπαύλου για το Stand up for U


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου