Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Αφιέρωμα στο ελληνικό σταντ-απ: intro (+βίντεο από το νικητή του 3ου φεστιβάλ Stand-Up Comedy)

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε το 3ο Φεστιβάλ Stand-Up Comedy στο Γκάζι (αλλά και το Φεστιβάλ Κωμωδίας στην Ξάνθη) και είναι η ιδανική αφορμή για να ασχοληθούμε ξανά με το ελληνικό σταντ-απ που το έχουμε παρατήσει καιρό.Έχω την εντύπωση ότι από πλευράς "διαγωνιζόμενων" το επίπεδο στο φεστιβάλ ήταν χειρότερο από πέρυσι, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι περίπου οι μισοί που συμμετείχαν είχαν σχετική εμπειρία. Ο νικητής πάντως ήταν ευχάριστη έκπληξη (παρ'όλο που δεν ξέρω αν είναι περισσότερο ηθοποιός ή stand-up comedian). Εδώ μπορούμε να δούμε το bit που είπε (ελαφρώς αλλαγμένο) στο φεστιβάλ (αφού και το comedylab δεν έχει ανεβάσει ακόμα τα βίντεο).

Όπως και να'χει το φεστιβάλ τείνει να γίνει θεσμός και πιστεύω ότι και φέτος θα εκπληρώσει έναν από τους στόχους του που είναι να αναδεικνύει κάθε χρόνο δυο τρεις νέους κωμικούς. Τα πράγματα άλλωστε έχουν προχωρήσει πολύ από τότε που πραγματοποιήθηκε το 1ο φεστιβάλ και πλέον ίσως να μπορούμε να μιλάμε για "σκηνή" ελληνικού stand-up. Όλο και περισσότεροι - ηθοποιοί και μη, επαγγελματίες και ερασιτέχνες - δοκιμάζουν την τύχη τους στο σταντ-απ και όλο και περισσότερα μαγαζιά φιλοξενούν παραστάσεις. Είναι πολλά που συνέβαλαν σ' αυτήν την "άνοιξη": τα φεστιβάλ που ήδη αναφέραμε τα οποία εκτός των άλλων έφεραν σε επαφή παλιότερους κωμικούς που έπαιζαν στις Νύχτες Κωμωδίας με νεώτερους, η βοήθεια κωμικών με εμπειρία στο εξωτερικό όπως ο Λάμπρος Φισφής και η Κατερίνα Βρανά, τα open mic που δίνουν ευκαιρίες και εμπειρίες σε πρωτοεμφανιζόμενους (και οργανώνονται και αυτές τις μέρες, βλέπε εδώ κι εδώ), η τηλεόραση και κυρίως το Κάψε το Σενάριο που είχε επιτυχία ειδικά στις πιο νεαρές ηλικίες, το internet και το youtube που έκαναν γνωστούς διάφορους νεώτερους όπως ο Άλεξ Τιτκώβ ή ο Cain, το comedylab με τα καλά του και τα κακά του, οι σταθερές παραστάσεις παλιών κωμικών (όπως ο Χατζηπαύλου και ο Σίλας Σεραφείμ και πιο αραιά ο Δημόπουλος) και άλλα που ξεχνάω. Φυσικά, ακριβώς γιατί είναι εύκολο να διοργανωθούν παραστάσεις, καθώς το stand-up γίνεται "μόδα" (έστω και για ένα μικρό ακόμα κοινό) και δεδομένης της μικρής παράδοσης στην ελλάδα, γίνεται και πεδίο για γραφικότητες, "πειραματισμούς" και αρπαχτές. Κάπως έτσι πιάνουν το μικρόφωνο παρηκμασμένες "διασημότητες" (όπως ο Τρύφωνας Σαμαράς και η Χριστίνα Παππά!) ή τηλεπερσόνες (Μουτσινάς) κι από την άλλη διάφοροι που γίνονται ιντερνετικά γνωστοί προσπαθούν να "εξαργυρώσουν" την επιτυχία τους (και να ζήσουν από κοντά τα "views") με "stand-up comedy" παραστάσεις. Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή κι εφ'όσον η "άνοδος" συνεχιστεί, θα είναι πιο καθαρό τι είναι και τι δεν είναι stand-up comedy. Είναι και μία από τις φιλοδοξίες αυτού του blog, που αφορά εκ των πραγμάτων λίγους. Επειδή υποθέτω ότι κάποιοι από τους αναγνώστες του blog ή από αυτούς που παρακολουθούν σταθερά Αμερικάνους ή Άγγλους κωμικούς δεν έχει επαφή με το ελληνικό σταντ-απ (όπως δεν είχα κι εγώ μέχρι πριν δύο χρόνια) και - αντίστροφα - ότι αρκετοί από αυτούς που τυχαίνει να παραβρεθούν σε κάποιο σχετικό event δεν ξέρουν καν περί τίνος πρόκειται, θα ήταν ενδιαφέρον να προσπαθήσει κανείς για να αλλάξει αυτό.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου και πριν μπουν μπροστά άλλες ιδέες (π.χ. reviews από παραστάσεις ή βιντεο-συζητήσεις με κωμικούς) σκέφτηκα ότι μπορεί και πρέπει να γίνει μια πρώτη παρουσίαση των ελλήνων stand-up comedians, με video όταν υπάρχει, πληροφορίες για παραστάσεις και δυο λόγια από τον καθένα. Το αφιέρωμα αυτό θα κρατήσει κάποιο καιρό, αφού πλέον αυτοί που κάνουν stand-up είναι αρκετοί (κι αφού τελευταία η συχνότητα των post έχει αραιώσει). Θα παρουσιαστούν όσοι κωμικοί δέχτηκαν να απαντήσουν στις λίγες (και κάπως κλισέ) ερωτήσεις που τους έστειλα που θα είναι κοινές για όλους. Ελπίζω ότι στην πορεία θα έχουμε και περισσότερες απαντήσεις και το αφιέρωμα θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της "σκηνής".

(Εννοείται ότι η σειρά της παρουσίασης δεν είναι αξιολογική αλλά θα έχει ίσως μόνο κάποια σχέση με τα χρόνια παρουσίας του καθένα. Εννοείται επίσης ότι πολλούς απ' αυτούς τους έχω δει live και έχω την προσωπική μου γνώμη και τις προτιμήσεις μου αλλά τελικά αποφάσισα ότι θα ήταν άδικο και παρεξηγήσιμο να την μοιραστώ στα πλαίσια αυτού του αφιερώματος. Επιφυλάσσομαι για μελλοντικά κείμενα ή reviews.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου