Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Αφιέρωμα στο ελληνικό σταντ-απ #5: Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος

Info
Ο Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος (Ράβνιω) γεννήθηκε στη θεσσαλονίκη κάπου στα Βάθη του 1900. Είναι απόφοιτος θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ. και της δραματικής σχολής του Στέλιου Αμανατίδη. Πρωτοέκανε stand up comedy στη θεσσαλονίκη το 1992 χωρίς καν να ξέρει ότι λέγεται έτσι. Απο το το 1997 μέχρι το 2004 εμφανιζότανε στο comedy club της Λουκίας Ρικάκη και μετά ακολούθησε τη μοναχική πορεία του επαγγέλματος. Υπολογίζει ότι έχει κάνει πάνω από 1000 παραστάσεις stand-up ενώ έχει παίξει και σε περίπου 30 θεατρικές παραστάσεις όπως και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές (παρα πέντε, κοκκινο δωμάτιο, bing bang, Μ+Μ, οδός παραδείσου 7, η ζωή της άλλης κ.α). Για 8 χρόνια ήταν μέλος της της συντακτικής ομάδας του αλ τσαντίρι νιούζ, ενω σε συνεργασία με το ιντερνετικο σαιτ comedy lab κάνει τη σειρά "έξω φρενών" και πιο πρόσφατα τη σειρά "lifestyle και @@mantoles"
Φέτος έσπασε τα σύνορα της Ελλάδας με ένα ντοκυμανταίρ που έχει προβληθεί ήδη στην Ολλανδία και έπονται η Σλοβενία, η Κροατία, αλλά και το Μεξικό κ.λ.π. Από το 9ο λεπτό και μετά το ντοκυμαντέρ ασχολείται με το πώς ζει και ετοιμάζει τις παραστάσεις του ο Κωνσταντίνος και θα ήταν προγραμματισμένο να προβληθεί από την ΕΡΤ πριν το κλείσιμό της.

Q&A
Πώς σκέφτηκες να ασχοληθείς με το stand-up; Πώς και πότε ξεκίνησες να κάνεις;
Nομίζω ότι η ιδέα να ασχοληθώ με το stand up μου ήρθε... αυτόματα επειδή πάντα ήθελα να κάνω κάτι που θα διασκεδάζει τους ανθρώπους και για αυτό έχω ακολουθήσει και το επάγγελμα του ηθοποιού.Ξεκίνησα να το κάνω (το stand up) to 1992 στη θεσσαλονίκη όταν ακόμα δεν ήξερα καν πως λέγεται - show το έλεγα πάντως-. Έτσι παίρνοντας τηλέφωνα κάποια μαγαζιά, κάτι που μου το επέτρεπε η νεανική μου ορμή, βρέθηκα να παίζω σε ένα νυχτερινό μαγαζί που λεγόταν: "10 βήματα στην άμμο". Ενώ την ίδια χρονιά βρέθηκα σε ένα μεγαλύτερο το: "παρασκήνιο" μαγαζί με κάποια ιστορία στην πόλη.Όταν ήρθα στην Αθήνα οι φίλοι μου μου πρότειναν να πάω να βρω την Λουκία Ρικάκη. πήγαινα, έπαιζα, αλλά και μάθαινα, παρακολουθούσα πολλά βράδια και μετά από 3 - 4 χρόνια έγινα και κεντρικός παρουσιαστής.
Από πού αντλείς το υλικό σου και ποιους τρόπους χρησιμοποιείς για να γράφεις τα κείμενά σου;
Τα θέματα μου τα αντλώ από: ΠΑΝΤΟΥ. έχω κάνει stand up μέχρι και με αντενδείξεις φαρμάκων, διαφημιστικό ψαριού, επιγραφές, από πράγματα που ακούω και βλέπω στο δρόμο, από την πολιτική και οικονομική κατάσταση. τα κείμενα τώρα πλέον τα γράφω σχεδόν αυτόματα προσέχοντας πάντα την σειρά που θα μπουν οι λέξεις και την κατάληξη του αστείου φυσικά
Από ποιους (ξένους) κωμικούς έχεις επηρεαστεί ή ποιοι σου αρέσουν;
Ως ηθοποιός ποτέ δεν είχα πρότυπα άλλους κωμικούς και στο stand up το ίδιο. πιστεύω ότι δεν πρέπει να "αντιγράφουμε" με κανένα τρόπο κανέναν. το να βλέπεις βέβαια άλλους κωμικούς σου κάνει καλό, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο.
Άσε που έτσι και δεις σε τι θέατρα παίζει ο Jimmy Car και όλοι αυτοί μπορεί να σε πιάσει καμια τρελή ιδέα να πας στην Αμερική και να γίνεις...οικιακός βοηθός τους.
Όμως αφού με ρωτάς, μου αρέσει ο George Carlin. άλλωστε αυτό με συμφέρει για λόγους ηλικίας. επίσης μου αρέσουν τύποι σαν τον Chris rock που είναι πολύ διασκεδαστικοί, αλλά φαίνεται να το διασκεδάζουν και οι ίδιοι, έχουν αυτό το στοιχείο του κομφερασιέ αν θέλεις
Ποια η γνώμη σου για την ελληνική σκηνή stand-up comedy και την εξέλιξή της;
Όσο για την Ελληνικη σκηνή, είναι δύσκολο να πω τη γνώμη μου... Νομίζω ότι αν εξαιρέσεις τους Σίλα, Χατζηπαύλου και Ζαραλίκο που έχουν μόνιμη στέγη αλλά και έχουν διαμορφώσει και το δικό τους κοινό... δύσκολα τα πράγματα παρόλο που υπάρχουν πολλά αξιόλογα άτομα. Η εξέλιξη εξαρτάται από αυτά τα άτομα και όχι μόνο από το πόσο συχνα παίζουν και που αλλά και από την εξέλιξη των κειμένων. Ξέροντας αλλά και διακινδυνεύοντας ότι θα στεναχωρήσω κάποιους έχω να πω ότι παίζοντας το ίδιο και το ίδιο 5 λεπτο,10λεπτό ή και εικοσάλεπτο ακόμα αυτό δεν σε κάνει κωμικό, για αυτό και από τους συμμετέχοντες στο 1ο και 2ο φεστιβάλ stand up comedy της αθήνας ξεχωρίζω τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο στον οποίο βλέπω και διαβλέπω εξέλιξη.

Video


Live
Ο Κωνσταντίνος εμφανίζεται φέτος συχνά στο Ginger Ale στα Εξάρχεια και στο Οκτάνα Music cafe στη Νέα Σμύρνη καθώς και σε άλλα μαγαζιά. 

Links
Youtube
Facebook
Συνέντευξη 1 Συνέντευξη 2 (βίντεο)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου