Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Αφιέρωμα στο ελληνικό σταντ-απ #4: Κατερίνα Βρανά

Info
Η Κατερίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Πήγε στην Αγγλία για σπουδές και τα τελευταία 10 χρόνια ζει και κάνει καριέρα ως κωμικός εκεί.
Έχει παρουσία σε τηλεοπτικές σειρές στην Ελλάδα, θεατρικές παραγωγές στο Λονδίνο, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (2004 – 2010) και σε ταινίες μικρού μήκους σε Ελλάδα και Αγγλία.
Την κέρδισε ο αυτοσχεδιασμός (όπου συνεργάστηκε με τις ομάδες Improvsters και Improvedy) και τα σκετσάκια κωμωδίας (με το έργο Dystopia, και ως ιδρυτικό μέλος των ομάδων Big Frizz και Blind Design) κι έχει συνεργαστεί με τους Αγγλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς BBC και Channel 4.
Το 2009 έφτασε στον τελικό του διαγωνισμού stand-up “Funny Women Awards” που έγινε στο Comedy Store του Λονδίνου.
Εμφανίζεται καθημερινά σε παραστάσεις stand-up comedy στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Αγγλίας και τρέχει δύο βραδιές stand-up την εβδομάδα στο κεντρικό Λονδίνο, Rudy's Comedy Night και Angel Comedy.
Τον Νοέμβριο του 2011 ήταν στο Λος Άντζελες για εμφανίσεις και αμέσως μετά παρουσίασε το πρώτο ελληνικό σόλο σόου της στην Αθήνα, το "Μαραζώνω στην Ξενιτιά", για 3 μόνο παραστάσεις. Λόγω επιτυχίας, το σόου αυτό ξανανέβηκε τον Μάρτιο του 2012 στην Αθήνα και από τον Μάιο του 2012 παιζόταν μιά φορά τον μήνα στο Λονδίνο μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Τον Φεβρουάριο του 2012 ξεκίνησε μαζί με τον Λάμπρο Φισφή την πρώτη βραδιά open mic στην Ελλάδα, το "5 Λεπτά ΔΟΞΑΣ"
Τον Μάιο του 2012 η Κατερίνα παρουσίασε κομμάτι του σόου της στο TEDx Thessaloniki, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC να μιλήσει για την Ελληνική κρίση και σε ραδιοφωνικές εκπομπές του BBC και του ΒΒC World.
Από τις αρχές του 2013 παρουσιάζει το πρώτο της σόλο σόου στα Αγγλικά "Feta with the Queen" σε Λονδίνο και Αθήνα, και στα Φεστιβάλ Μελβούρνης, Μπράϊτον και Εδιμβούργου 2013 όπου έκανε sell out και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Τώρα προετοιμάζεται να το πάει στο Φεστιβάλ Αδελαϊδας 2014 ενώ συγχρόνως ετοιμάζει το καινούριο της σόου.

Q&A
Πώς σκέφτηκες να ασχοληθείς με το stand-up; Πώς και πότε ξεκίνησες να κάνεις;
Το stand-up μου άρεσε από πολύ παλιά αλλά το άρχισα σοβαρά και συστηματικά στο Λονδίνο, αρχές του 2009. Μέχρι τότε έκανα παραστάσεις με ομάδες improv (κωμικό αυτοσχεδιασμό - καλύτερο παράδειγμα στην Ελλάδα είναι το Κάψε το Σενάριο του Λάμπρου) και με comedy sketch shows όπου είχα ιδρύσει μια ομάδα και παρουσιάζαμε παραστάσεις με σκετσάκια. Από κει, το stand-up ήρθε και λίγο ως φυσική εξέλιξη. Είναι φοβερά τρομακτικό και συγχρόνως απελευθερωτικό να είσαι μόνη σου και να έχεις τον πλήρη έλεγχο από κει που δούλευες σε ομάδα.

Από πού αντλείς το υλικό σου και ποιους τρόπους χρησιμοποιείς για να γράφεις τα κείμενά σου;
Τα κείμενά μου είναι συνδυασμός παρατήρησης της καθημερινότητας και προσωπικές απόψεις επί διαφόρων θεμάτων. Από το 2011 ασχολούμαι με τις εμπειρίες μου ως Ελληνίδα στο εξωτερικό το οποίο έχει εξελιχθεί σε κάτι σαν ανάλυση του πώς βλέπουμε κι αντιμετωπίζουμε τα εθνικά κλισέ, τα στερεότυπα και τα "πολιτισμικά σοκ".
Τώρα, το θέμα γραφής είναι λίγο αλλού για μένα. Κάνω σημειώσεις εδώ κι εκεί από ατάκες, ιδέες και παρατηρήσεις και μετά τις αφήνω λιγάκι να "μεστώσουν". Σιγά σιγά, εκεί που ασχολούμαι με κάτι άλλο, μου σκάνε πιο ολοκληρωμένες και με λίγο περισσότερο ζουμί κι εκεί είναι που αρχίζω να τις δοκιμάζω live σε open mic nights. Προσπαθώ να τα ηχογραφώ αυτά για να δω πώς πήγε και να κρατήσω τα σημεία που νομίζω ότι δουλεύουν. Προσπαθώ να μην γράψω τίποτα σε χαρτί τις πρώτες 9-10 φορές γιατί σε μένα έχω παρατηρήσει ότι αυτό "παγώνει" την ανάπτυξη του κειμένου. Και ποτέ δεν σταματάω να δουλεύω κείμενα, όσο παλιά κι αν είναι. Βέβαια στην Ελλάδα είναι λίγο διαφορετικά γιατί δεν έχεις την ευχέρεια να δοκιμάζεις υλικό κάθε μέρα και μάλιστα και δύο παραστάσεις σ'ένα βράδυ που μπορείς να κάνεις στο Λονδίνο, οπότε το ελληνικό μου κείμενο είναι μακράν πιο υπανάπυκτο απ'το αγγλικό.


Από ποιους (ξένους) κωμικούς έχεις επηρεαστεί ή ποιοι σου αρέσουν;
Οι μεγάλες μου επιρροές είναι το Muppet Show, οι Monty Python κι ο Eddie Izzard. Πρώτο αγαπημένο stand-up ήταν το Delirious του Eddie Murphy και νομίζω κάπου μέσα μου υπάρχει μια προβληματισμένη μίξη Βουγιουκλάκη-Βλαχοπούλου-Βασιλειάδου από τα παιδικά μου χρόνια.
Από τότε που άρχισα stand-up φουλ, έχω τεράστιο σεβασμό και θαυμασμό για τους Mitch Hedberg, George Carlin, Wanda Sykes, Maria Bamford, Dylan Moran και Louis CK.
Είναι κι άλλοι πάρα πολλοί που μ'αρέσουν και απ΄τους οποίους δεν σταματάς να μαθαίνεις όπως Chris Rock, Jerry Seinfeld, Αγγλίδες Sarah Millican, Jo Brand και Victoria Wood, Άγγλος Ian Stone και Ιρλανδός Dara O'Briain, καλά άμα αρχίσω δεν θα τελειώσω. Αλλά βρίσκω ότι τα περισσότερα τα μαθαίνεις από τις live παραστάσεις και τους "συναδέλφους" σου. Ας πούμε, βλέποντας και παρατηρώντας Δημόπουλο, Χατζηπαύλου και Φισφή, έμαθα πώς να χειρίζομαι λίγο καλύτερα το stand-up στα ελληνικά που το δικό μου ήταν ένα κωλομπουρδέλο στην αρχή.

Ποια η γνώμη σου για την ελληνική σκηνή stand-up comedy και την εξέλιξή της;
Νομίζω ότι η ελληνική σκηνή αυτή την στιγμή περνάει μιά φάση αναγέννησης κι ανάπτυξης. Αυτό είναι πολύ καλό αλλά όμως πάει πιο γρήγορα απ'ότι μπορεί να πάει το γενικότερο κοινό. Αυτό έχει δημιουργήσει τα εξής αρνητικά φαινόμενα:
1. πολλοί καινούριοι κωμικοί κάνουν υλικό που απευθύνεται σε φοβερά ειδικευμένο κοινό το οποίο απομονώνει πολλούς που είναι "αρχάριοι" θεατές stand-up
2. μία φάση όπου όποιος να'ναι ανεβάζει κάτι χιουμοριστικό και το αποκαλεί "stand-up"
3. οπότε υπάρχει μια σύγχυση στο γενικό κοινό για το τί ακριβώς σημαίνει stand-up
Τα θετικά είναι ότι
1. βλέπεις ότι υπάρχει δίψα για κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό, από θεατές και ιδίως νεώτερους
2. οι νεώτεροι κωμικοί που βγαίνουν τώρα και οι αντίστοιχοι θεατές έχουν περισσότερες ευκαιρίες να δούνε επαγγελματίες μέσω YouTube και γνωρίζουν περισσότερα για το είδος
4. λόγω καταστάσεων και timing είναι πολύ προσοδοφόρο έδαφος για να πιάσει γερά το stand-up στην Ελλάδα και να έχει μια πολύ πιό ευρεία απήχηση
Υπάρχει τρελό potential για ανάπτυξη και ελπίζω σιγά σιγά ν'αρχίσει να ξεχωρίζει το αυθεντικό stand-up απ'τις διάφορες παραστάσεις που αυτοαποκαλούνται stand-up και είναι ξερω γω μουσική επιθεώρηση με κουκλοθέατρο και περούκες. Αλλα είναι όλοι όρθιοι.
Επίσης να πω ότι επειδή είμαστε ακόμα λίγοι οι Έλληνες κωμικοί και το αφοσιωμένο σε stand-up κοινό, ψιλογνωριζόμαστε και είναι ακόμα λίγο σαν ατμόσφαιρα πάρτυ όταν βρισκόμαστε όλοι με όλους σε παραστάσεις.

Video
Ένα απόσπασμα από την παράσταση "Μαραζώνω στην ξενιτιά"  που έχει γίνει σχεδόν viral (χωρίς καν να είναι το καλύτερο της bit). Σε παλιότερο ποστ του blog μπορείτε να δείτε υποτιτλισμένο βίντεο από παράσταση της Κατερίνας στα αγγλικά.

Live
Αυτή τη Δευτέρα η Κατερίνα θα παίξει στην πρώτη Ladies stand up comedy night με τη Χρύσα Κατσαρίνη, τη Λίλα Σταμπούλογλου και παρουσιαστή τον Γιώργο Χατζηπαύλου.
Για επόμενα σόου, πληροφορίες εδώ.

Links
Το (πολύ οργανωμένο) site της Κατερίνας
Facebook Twitter Youtube
Συνέντευξη 1 Συνέντευξη 2 Συνέντευξη 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου