Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Judy Gold, Elayne Boosler, Maria Bamford

Γιορτή της γυναίκας σήμερα και ένας καλός τρόπος να την τιμήσουμε είναι να δούμε κάποιες γυναίκες stand-up comedians. Το ένα πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές να μου αρέσουν (αν έχετε υπ’όψη κάποιες, είμαι ανοιχτός σε προτάσεις). Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι κάτι τέτοιες «παγκόσμιες μέρες» ξυπνάνε την αντιδραστικότητα μου. Με παρόμοιο τρόπο σκέφτηκε και η Judy Gold όταν χρειάστηκε να παίξει μπροστά σε ένα αμιγώς «φεμινιστικό» κοινό...

Για να μη μείνουμε μόνο στην αντιδραστικότητα, ας δούμε και μία από τις πρώτες επιτυχημένες stand-up comedians, που είναι και η πρώτη που απέκτησε τη δικιά της εκπομπή στην αμερικάνικη καλωδιακή τηλεόραση. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά αποσπάσματα από την Elayne Boosler, αλλά σ’ αυτό το μικρό κομμάτι φαίνεται η ικανότητά της και να σατιρίζει τους άντρες αλλά και να αυτοσαρκάζεται.

 Τέλος, από τις πιο σύγχρονες, αυτή που προτιμώ είναι η Maria Bamford, η οποία αναδείχτηκε από τις περιοδείες των (σχετικά alternative) Comedians of Comedy (μαζί με τον Patton Oswalt, τον Brian Posehn, τον Zach Galifianakis και άλλους). Βλέποντας το ξανθό μαλλί και ακούγοντας την ψιλή φωνή, περιμένεις ότι θα δεις κάποια που έχει υιοθετήσει το στυλάκι της χαζογκόμενας. Στην πραγματικότητα, η Bamford είναι πολύ πιο έξυπνη και τσαμπουκαλεμένη (και κάνει κάτι παραπάνω από αστείες φωνές). Ένα καλό παράδειγμα είναι το παρακάτω bit, όπου απαντάει με τέλειο τρόπο στα σεξουαλικά πειράγματα του αφεντικού της.

3 σχόλια:

  1. Ο κομμουνισμός θα έρθει όταν το χιούμορ θα θριαμβεύσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Wendy Liebman, τρομερά και κάφρικα one-liners, με γαμάτο στυλ. Ήταν και στο Aristocrats, νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή